Umetna inteligenca je kot novodobna droga. Vsi jo želijo preizkusiti, a le redki vedo kaki jo koristno uporabljati.. Nas bodo roboti res kmalu pojedli in zasedli naš planet ali je to le umetno narejen strah pred spremembami? Znamo koristno uporabiti prednosti umetne inteligence ali bomo morali pojesti še nekaj žgancev? V današnji epizodi sem se pogovoarjala z dvema strokovnjakoma, Borisom in Markom, ki prihajata iz dveh svetov, praktičnega in teoretičnega.

POGOVARJALI SMO SE O …

  • S čim se ukvarjata in kako sta povezana z umetno inteligenco?
  • Kaj je umetna inteligenca?
  • Praktični primeri
  • Kaj je strojno učenje in kaj poznamo pod izrazom “deep learning”?
  • Na kakšna področja lahko apliciramo AI?
  • Ali AI ogrožna človeštvo? 
  • Robot Sophia
  • Ali vse pelje v tehnološko singularnost?
  • Prihodnost

POVEŽI SE Z NJIMA

Prof. Dr. Marko Robnik Šikonja, redni profesor na Fakulteti za Računalništvo in informatiko
Prof. Dr. Marko Robnik Šikonja dela na področjih strojnega učenja, podatkovnega rudarjenja in analitike, inteligentne analize podatkov, iskanja znanja iz podatkov, kognitivnega modeliranja, umetne inteligence in njihove uporabe. V okviru strojnega učenja ga še posebej zanimajo ocenjevanje atributov, razlaga prediktorjev, cenovno občutljivo učenje, učenje verjetnosti, obdelava naravnega jezika, konstruktivna indukcija in statistične metode. Je avtor ali soavtor okoli 60 publikacij. 

Leta 2001 sem doktoriral iz računalništva in informatike, leta 1997 magistriral in leta 1993 diplomiral na Fakulteti za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. 

Linkedin * Spletna stran

Boris Cergol, direktor, Ektimo
Dr. Boris Cergol je matematik, podatkovni znanstvenik in podjetnik. Na začetku svoje poklicne poti je delal kot raziskovalec na Fakulteti za računalništvo in informatiko ter Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko, kasneje pa je svoje zanimanje za prelivanje znanstvenih raziskav v praktično aplikativne rezultate zasledoval pri delu v razvojnih oddelkih podjetij. V letu 2010 je s partnerji ustanovil podjetje Ektimo, ki je specializirano za razvoj in vključevanje sistemov umetne inteligence v poslovne procese svojih naročnikov. V okviru svojega dela v podjetju je imel priložnost pridobiti vrsto izkušenj pri vodenju timov podatkovnih znanstvenikov pri reševanju raznolikih problemov, ki so pogosto vključevali modeliranje in napovedovanje prihodnjega obnašanja strank oziroma kupcev. Rešitve podjetja so bile dvakrat nominirane za Najpodjetniško idejo, podjetje pa je v lanskem letu prejelo investicijo sklada Kolektor Ventures. Boris Cergol je doktoriral iz matematične statistike na Fakulteti za matematiko in fiziko, s katero danes sodeluje pri izvajanju predmetov z aplikativnimi vsebinami oziroma kot somentor iz gospodarstva pri magistrskih delih s temami, povezanimi s strojnim učenjem.

* Linkedin * Spletna stran

Podcast Tandem je neprofiten in samostojen. Je brez oglasov in ni povezan z nobenim podjetjem ali organizacijo. Vedno bo organski, pristen in najvišje možne kakovosti. Če ga želiš podpreti, deli link ali pusti recenzijo na iTunesu, Facebooku… Hvala ?

Dodaj svoj komentar

KAKO NAM UMETNA INTELIGENCA POMAGA PRI POSLU IN ALI NAS ČAKA ROBOTSKA PRIHODNOST?

Tags: AI / deep learning / roboti / Sophia robot / strojno učenje / umetna inteligenca