Predstavljajte si, da uporabljate kavni aparat, mikser, pralni stroj, avto, jadrnico … Ali pa na primer ko greste na letališče in se vam vse skupaj zdi nelogično in dolgotrajno. Kaj in kako bi storitve ali izdelke lahko optimizirali in izboljšali? Priložnosti za spremembe vedno obstajajo. Zelo poenostavljeno rečeno je to service design ali po slovensko načrtovanje storitev. A pod tem pojmom se skriva še marsikaj. Kako se lotiti načrtovanja in raziskovanja pa nam bosta zaupali Ana Osredkar in Ana Kyra Bekš iz zavoda Servis 8.

POGOVARJALE SMO SE O …

 • Kako sta prišli v svet service designa?

 • Kaj je service design?
  Kako se razlikuje od User Experience Designa

 • Kako začnemo z načrtovanjem?

 • Kako najbolj natančno ugotovimo kdo so naši kupci?

 • Kaj je Design Thinking? Zakaj se zadnje čase veliko tem govori?

 • Kakšne metode/orodja uporabljata na delavnicah oziroma so potrebne za uspeh?

 • Kaj so persone, customer journey map in service blueprint?

 • Kaj je MVP?

 • Kako se testira koncepte?

 • Nasveti

POVEŽI SE Z NJIMA

Ana Osredkar je načrtovalka storitev (service designer) v zavodu Servis 8. Na svoji strokovni poti je pridobivala izkušnje tako v kreativnih industrijah kot tudi v korporativnem okolju, kjer je nazadnje vodila oddelek za tržne in potrošniške raziskave v Skupini Gorenje.
Njena strast do uporabniških raziskav, oblikovalskega mišljenja (design thinking) in načrtovanja storitev jo je vodila v pobudo Ljubljana Service Jam neprofitnih izobraževalnih delavnic in soustanovitev zavoda Servis 8, kjer že od 2012 izobražuje in svetuje podjetjem ter organizacijam doma in tujini.
Ana Kyra Bekš je prav tako načrtovalka storitev, ki je kmalu po študiju začela odkrivati svet storitvenega oblikovanja (service design). Ima bogate izkušnje pri pripravi in izvajanju kreativnih delavnic ter pri svojem delu rada vključuje različne stroke – predvsem jo zanimajo psihologija, nevroznanost in teorija iger. Sodelovala je tako s start-upi kot velikimi podjetji, najraje pa dela na projektih s pozitivnim družbenim učinkom.
 
Skupaj vodita Zavod Servis 8 namenjen ozaveščanju, izobraževanju in svetovanju na področju načrtovanju storitev in celostnih uporabniških izkušenj (Customer experience) po principih oblikovalskega mišljenja (design thinking). Njuna skupna strast, ki ju vodi pri delu je navduševati ljudi za spremembe in jih podpirati pri ustvarjanju pomenljivih odnosov s svojimi kupci.

Hvaležna bom tvoje podpore, zato deli link s pijatelji, ki jih tema zanima in pusti recenzijo na iTunesu, da za podcast izvejo še ostali. Hvala ?

Podcast Tandem je neprofiten in samostojen.

Dodaj svoj komentar

KAJ JE SERVICE DESIGN IN ZAKAJ VAM POMAGA PRI POSLU

Tags: service design / storitveno oblikovanje